Antidiskrimineringsbyrån Uppsala
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

ADU söker praktikant hösten 2023

26 mars, 2023

Antidiskrimineringsbyrån Uppsala är en av 18 lokala antidiskrimineringsverksamheter i Sverige. Vi arbetar med att ge kostnadsfri rådgivning och stöd till personer som har blivit utsatta för eller har frågor om diskriminering. Vi arbetar även förebyggande genom opinionsbildning och utbildning mot diskriminering.

Nu söker vi en praktikant till vårt team!

Dina specifika arbetsuppgifter bestäms utifrån dina intressen och kompetenser samt utifrån verksamhetens behov, men vi tror att du som vill praktisera här vill göra skillnad.

Vi tror att du:

 • har engagemang för och kunskap om normkritiska perspektiv, diskriminering och människorättsfrågor
 • är kreativ, prestigelös, kommunikativ och ansvarstagande
 • har kompetens och intresse inom något eller några av följande arbetsområden:
  • kommunikation (sociala medier, hemsida, skrivande, opinionsbildning, ljud/bild/film/foto)
  • utbildning, pedagogik, att föreläsa, metodutveckling
  • projektplanering
  • juridik och mänskliga rättigheter

Det är ett plus om du har kunskap om eller erfarenhet av arbete mot diskriminering kopplat till specifika diskrimineringsgrunder.

Vi är en liten verksamhet med tre anställda och vi hjälper varandra i stort och smått. Dina praktikuppgifter kan därför variera – precis som våra.

Som praktikant får du:

 • erfarenhet av att arbeta i en civilsamhällesorganisation som arbetar brett mot diskriminering genom rådgivning, opinionsbildning och utbildning
 • praktikintyg, arbetslivserfarenhet och referenser att använda i din framtida karriär
 • medverka i olika sammanhang där du kan knyta kontakter inom en rad områden, organisationer och arbetsplatser

Din praktik ska ingå som en del i en utbildning som berättigar till studiestöd och helst pågå 20 veckor. Praktik som arbetsförberedande åtgärd genom arbetsförmedling eller liknande är också möjligt så länge du är försäkrad av arbetsförmedlingen under praktikperioden.

Kontoret ligger i Uppsala men det är också möjligt att genomföra delar eller hela praktiken på distans. Vi har dagliga avstämningar såväl som andra regelbundna möten digitalt.

Om du har frågor kan du ringa verksamhetsledare Olivia på 018-66 19 55 eller maila till adu@sensus.se

Vi vill ha din ansökan senast den 11 april. Praktiken startar vecka 35 eller efter överenskommelse.

Såhär ansöker du:

Besvara frågorna nedan kortfattat på max en sida/A4 totalt:

 1. Beskriv varför du vill göra praktik på en antidiskrimineringsbyrå, vad du skulle vilja fokusera på under praktiken, och hur det passar ihop med dina studier.
 2. Vad innebär antidiskriminering och arbete för mänskliga rättigheter för dig? Beskriv gärna ett exempel på arbete inom dessa frågor som du har varit med om eller något som du brinner för.

Skicka svar på frågorna (max en sida totalt) i ett dokument som du bifogar i ett mail. I mailet skriver du vilken utbildning du går eller på vilket sätt du har praktik och hur lång din praktik är, samt anger dina kontaktuppgifter. Bifoga gärna även CV. I mailets ämnesrad/subject skriver du:”Ansökan praktik ADU”.

Mailet med svaren på frågorna och CV skickas till adu@sensus.se senast den 11 april.

Välkommen med din ansökan!